Tegoroczny kiermasz miał miejsce 4 grudnia w Ratuszu w Końskowoli i został zorganizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Końskowoli. To doroczny przegląd lokalnego rękodzieła i domowych specjałów – przetworów, nalewek, ciast, dań.
W kiermaszu brały udział lokalne stowarzyszenia i twórcy ludowi z naszej gminy.
Tradycyjnie kiermasz był połączony z konkursem kulinarnym „Smaki Końskowoli”.
Do tego kulinarnego przeglądu zgłoszono ponad 20 potraw w 10 kategoriach: zupy, dania mięsne, dania jarskie, ryby, sałatki, ciasta, ciasteczka, desery, przetwory, nalewki.
Jury w składzie: Grażyna Ciupak, ks. Piotr Mendel, Anna Turos i Joanna Dziewięcka-Oroń wyłoniło następujących zwycięzców (szczególnie akcentując udział Juniorów).
Kategoria zupy: barszcz czerwony i paszteciki z kapustą i grzybami pani Marii Kędziory z Arki Sielce
Kategoria dania mięsne: bigos pieczony „Małgośka” pani Małgorzaty Szpyry z Końskowoli
Kategoria dania jarskie: rurki z kremem łososiowym pani Marii Kędziory, Arka Sielce
Kategoria ryby: szaszłyki śledziowe Stowarzyszenie „Aktywna Wieś Witowice”
Kategoria sałatki: Sałatka z filetem z kurczaka – Marlena Murak, Wronów
Kategoria ciasta: Ciasto miodowo-budyniowe, Katarzyna Lipnicka, Wronów
Kategoria ciasteczka: Pieguski i kudłacze KGW w Pożogu
Kategoria desery: Monoporcje, Wiktoria Kędziora z Sielc (Juniorka z wyróżnieniem za najlepszą potrawę konkursu)
Kategoria przetwory – Pigwowiec w soku, Katarzyna Lipnicka, Wronów
Kategoria nalewki: Nalewka z tarniny „Na zdrowie” Stowarzyszenia Aktywna Wieś Witowice.
Dziękujemy wystawcom i uczestnikom konkursu, gratulujemy zwycięzcom.
Zapraszamy na wielkanocną edycję wydarzenia.