Witaj na stronie GOK Końskowola   Click to listen highlighted text! Witaj na stronie GOK Końskowola

Tegorocznemu kiermaszowi bożonarodzeniowemu towarzyszył konkurs kulinarny „Smaki Końskowoli” Do konkursu zgłoszono 24 potrawy. Wszystkie były pyszne – zachwycały wyglądem, niecodziennym połączeniem smaków lub zaskakiwały innowacyjnym zastosowaniem dobrze znanych składników. W tej edycji konkursu, oprócz dobrze znanych kategorii, tj zupy, dania mięsne, dania jarskie i sałatki, dania z ryb, ciasta oraz desery pojawiły się dwie nowe – przetwory oraz nalewki. Nalewki zdecydowanie zainteresowały zgłaszających i jurorów. Tym bardziej, że oprócz znanej nalewki z pigwowca do konkursu zgłoszono „Mangoladę” , „Lemonka”, nalewkę zdrowotną i z czeremchy.  Przetwory też były interesujące – uznanie zdobył mus malinowy i marynowane rydze, a wronowska konfitura z cebuli zaskakiwała zgromadzonych.

Do konkursu przystąpiły zarówno koła gospodyń jak i osoby prywatne. Juniorzy, a właściwie juniorki również nie zawiodły – 3 dziewczynki upiekły fantastyczne ciasta. Cieszy nas tak duże zainteresowanie konkursem oraz to, że poziom wykonanych potraw był tak wysoki. Jury, w składzie – zastępca wójta gminy Mariusz Majkutewicz, sekretarz gminy Krzysztof Bartuzi, ks. Piotr Mendel, Anna Barzenc i Grażyna Ciupak,  miało trudność, by wybrać te najlepsze z najlepszych. Ostatecznie nagrodzono osiem wyróżniających się potraw. Były to:

  1. Zupa – krem z pasternaku pani Marii Kędziory (ARKA Sielce)
  2. Żeberkowa korona pani Bogumiły Kozak (ARKA Sielce)
  3. Sałatka ze szpinakiem pani Marii Kędziory (ARKA Sielce)
  4. Ryba z warzywami po wronowsku pani Renaty Lipnickiej (KGW Wronów)
  5. Makowiec od KGW w Starym Pożogu
  6. Domek z piernika  pani Lilii Tusińskiej (Końskowola)
  7. Nalewka „Mangolada” pani Elwiry Krekory-Polak (KGW Wronów).

Poza tym dostrzeżono nowe talenty w naszej gminie. Alicja Pękala (Końskowola) została doceniona z sernik z dynią w kategorii Junior.

Nie możemy zostawić bez podziękowań pozostałych uczestników: pań –  Martyny Rułki (Chrząchów), Elżbiety Tusińskiej (Końskowola), Małgorzaty Rułki (Końskowola), Dominiki Wiejak (KGW Wronów), Krystyny Koter (Końskowola), Julity Pękali (Końskowola), Aleksandry Pytlak (Końskowola), pana Andrzeja Koter (OSP Rudy) oraz członkiń KGW Wronów i Stowarzyszenia Kobiet Gminy Końskowola „Róża”.

Wielkie brawa dla talentów kulinarnych mieszkańców naszej gminy!

Kolejna edycja konkursu już na wiosnę.

Joanna Dziewięcka-Oroń

PRZEPISY NA ZWYCIĘSKIE POTRAWY

Zupa – krem z pasternaku pani Marii Kędziory (ARKA Sielce)

Pasternak, jabłko, liście laurowe, ziele angielskie, curry, imbir, sól, pieprz, śmietana, masło

Warzywa podsmażamy, gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy do smaku. Podajemy z dowolną rybą.

Żeberkowa korona pani Bogumiły Kozak (ARKA Sielce)

1,5 kg żeber wieprzowych posypać solą, pieprzem, majerankiem. Zwinąć w okrąg, ponacinać przy kości.

Farsz: 0,5 kg kapusty kiszonej, śliwka suszona, cebula, pieprz, rodzynki oraz jabłko pokroić i włożyć w środek „korony” z żeber. Obłożyć smalcem i piec 3 godziny w 200 ˚C

Sałatka ze szpinakiem pani Marii Kędziory (ARKA Sielce)

3 blaty szpinakowe, wędlina, pieczarki, ogórki, ser, kukurydza, jajka, majonez. Na pierwszy blat wykładamy część składników, przykrywamy drugim, wykładamy resztę, przykrywamy trzecim. Dekorujemy jajkiem i zieleniną.

Ryba z warzywami po wronowsku pani Renaty Lipnickiej (KGW Wronów)

50-80 dag ryby (dorsz), 1 jajko, 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki wody, czubata łyżka Vegety. Obtaczać i smażyć rybę. Dodatkowo przygotować ogórki korniszony, paprykę konserwową i cebulę.

Zalewa: 1 szklanka wody, 1 szklanka oleju, słoiczek koncentratu pomidorowego, 5-6 łyżek octu, 4 łyżki cukru, sól do smaku. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ułożone warstwy ryby i warzyw.

Makowiec od KGW w Starym Pożogu

Na spód ciasta przygotowujemy 30 dag cukru, 25 dag maku, 10 dag masła, 6 łyżek kaszy manny, 7 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenie, 0,5 kg jabłek, bakalie

Ucieramy masło z cukrem, dodajemy żółtka (po jednym). Stopniowo dodajemy kaszę mannę, zmielony mak i tarte jabłka. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia, aromat i pian z białek. Lekko wymieszać. Piec ok. 40-60 min.

Masa –1 ¼ kostki masła ucieramy z ¾ szklanki cuktu pudru. Dodajemy 2 żółtka i ucieramy. Następnie dodajemy kakao „rozpuszczone” w alkoholu i aromat rumowy. Krem wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Polewamy polewą.

Nalewka „Mangolada” pani Elwiry Krekory-Polak (KGW Wronów)

100 g cukru pudru, 425 g mango z puszki w syropie (waga z syropem) ew. pulpa mango z puszki, 500 g wódki, 40 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Mango blendujemy, dodajemy cukier i ponownie blendujemy. Dodajemy wódkę i sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na min. 7 dni w zimne i ciemne miejsce. Można podawać z prosecco.

Skip to content Click to listen highlighted text!